Bidrag till skyddsväst för hunden

Att jaga vilt i skog och mark kan för en jakthund vara farligt när denne möter skogen viltdjur, något som är snabbt avhjälpt genom en liten åtgärd – att sätta skyddsväst på sin vovve, och det är något som länsstyrelsen i Dalarna insett och beviljar nu bidrag så alla jägare ska ha möjlighet att köpa väst för att skydda sin hund.

”Jägare i Dalarna ska nu kunna få bidrag från Länsstyrelsen när dom köper skyddsvästar till sina jakthundar. Länsstyrelsen ställer upp med 50 procent av kostnaden, men 5 000 kronor är den högsta summan som betalas ut.” läs mer här.

På fahallenjakt.se kan en jägare gå in och handla produkter till jakt såsom en jaktryggsäck till sig själv exempelvis, men han kan även handla produkter till sin jakthund såsom en skyddsväst – och i Dalarna, som citatet ovan avslöjar finns möjlighet om att ansöka om bidrag för detta. Och visst är det många som nappat på detta erbjudande. Bara för några dagar sedan kunde branschtidningen Svensk Jakt avslöja att det är allt färre hundar som kommer till skada under viltjakten och att siffror visar att antalet skadade hundar bara minskar för varje år som går – något som mycket väl kan härledas till att allt fler väljer att förse sina hundar med skyddsvästar i jakttider.

Varför är jakt farligt för hund?

Anledningarna till att jakt kan vara farligt för hundar är många då många faktorer spelar in. Vanligast är att hunden skadas av närliggande trafik, felriktade skott och av vilt, och enligt Sydsvenskan är det vilten som skickar allt fler hundar till veterinären. Statistik som tidningen plockat fram från ett känt djurförsäkringsbolag visar nämligen att det i första hand är trafikskador som får jakthundar att tvingas uppsöka vård men att det med åren synts fler och fler skador orsakade av andra djur. För att undvika detta är alltså skyddsvästen ett bra alternativ. Den gör till exempel att hunden blir synlig och därför undviker andra jägare att missta hunden för vilt och den är även i ett material som skyddar från viltattacker – så att införskaffa en väst till hunden är alltså något man bör göra för att skydda sin jaktkamrat, och bor man i Dalarnas län har man alltså möjlighet att också få ekonomiska bidrag till att göra detta.