Istället för fisk

Att inte äta fisk av en eller annan anledning är det många som förespråkar – dock kommer man inte undan de goda hälsoeffekterna som fisk faktisk ger oss människor, eller går det att få i sig samma nyttiga ämnen på annat sätt?

Att haven håller på att bli utfiskade, har vi tidigare rapporterat om. Men trots detta så fortsätter vi att äta fisk, och det är inte så konstigt med tanke på hur nyttig fisken faktiskt är för oss människor. Men visste du att det finns andra saker vi kan äta istället för att få i oss samma nyttigheter? I en artikel hos Expressen har man sammanställt andra produkter som man kan äta – och samtidigt få i sig samma nyttigheter som fisken ger oss såsom de livsnödvändiga fettsyrorna omega 3 och omega 6.

fisk grilladDetta kan du äta istället för fisk

Rekommendationen är att vi människor ska äta fisk minst tre gånger i veckan för att få i oss alla nyttigheter som fisken ger och då framförallt omega 3 och omega 6. Men om man vill få i sig detta och samtidigt inte vara del av att fiska slut på fisken i våra hav så kan man faktiskt byta ut fisk mot annat som också ger oss just omega 3 och omega 6. Till exempel innehåller mängder av nötter omega 3 och om du äter exempelvis 100 gram valnötter per dag så får du i dig en bra daglig dos av ämnet. Likaså är det bra att äta frön av olika slag såsom pumpafrön, sesamfrön och linfrön med flera vilka man med fördel kan blanda i, i en nyttig och god smoothie eller stoppa ner lite extra sesamfrön i thai-grytan. Skulle du hellre vilja ha något mer matnyttigt än så ska du heller inte glömma bort att äta ägg, de innehåller också omega 3 precis som även dina matlagningsoljor också gör. Så välj bort steksmöret mot rapsolja, majsolja, solrosolja eller sojaolja med flera när du lagar mat eller vill ha en dressing i salladen

Andra produkter med omega 3 och omega 6.

  • Ekologiskt kött
  • Ekologisk mjölk
  • Bönor och linser
  • Kycklingfilé (innehåller även D-vitamin, selen och protein)