Med hunden på fjället

Jag älskar att fjällvandra, och allra mest älskar jag att fjällvandra tillsammans med min hund. Det finns flera fördelar med att ta med sig hunden på fjället, men som alltid när det gäller aktiviteter med hund finns det vissa saker man bör tänka på.

Fjället är en miljö som passar de flesta hundar mycket bra. Som hundägare får man dessutom ut extra mycket av att fjällvandra tillsammans med sin älskling eller sina älsklingar. Som en extra bonus kan man, om man har en stark hund, låta den bära en del av packningen. Det finns klövjeväskor att köpa i många hundbutiker på nätet. Se bara till att kolla storleken ordentligt innan ni beställer. Vanligast är att man låter hunden bära sitt eget foder, och när detta tar slut kan man flytta över lite av sin egen packning från ryggsäcken till hundens klövjeväska.

Precis som människor måste hundarna förberedas på att gå längre sträckor innan man sätter igång.

Välj rätt tidpunkt

Från 1 mars till 20 augusti är det koppeltvång i fjällen. Detta regleras i lagen om tillsyn över hundar och katter (ja, det finns en sån lag, den har nummer 2007:1150). Efter 20 augusti är det dock tillåtet att låta hunden gå utan koppel, men man måste kunna kalla in hunden om man möter vilda djur, andra hundar eller andra vandrare. Man kan fråga sig vem som kommer att kontrollera att denna lag följs – man brukar inte direkt se några uniformerade poliser på fjällen. Men det är ju dumt att chansa, och den här lagen finns ju av en anledning.

I områden där renskötsel är tillåten ska hunden alltid hållas kopplad, året runt. Detsamma gäller i vissa nationalparker, medan det i andra råder totalt hundförbud. I områden där renskötsel förekommer är det också tillåtet för renskötare att skjuta en hund som stör renarna, och som inte kan fångas in.

Mer om hundar på fjället och i annan natur finns att läsa här.

Utrustning

När man vandrar vill man ha händerna fria. Det gäller även om man håller hunden kopplad (för att man är ute i fjällen under koppeltvångsperioden, eller för att hunden är sprallig). I svår terräng kan man dessutom behöva använda vandringsstavar. Lösningen är att använda ett flexikoppel som man fäster i ett midjebälte. För att inte behöva böka för mycket med att plocka fram regnjackan när det regnar rekommenderar jag också att man använder ett paraply, helst ett som är gjort för att användas i vildmarken. Packa regnjackan i en av ryggsäckens ytterfickor, regnbyxorna i en annan och fäst paraplyet utanpå ryggsäcken för att lätt komma åt det när du behöver det.

När man fjällvandrar är det självklart att man packar ned plåster, gasbinda och annat som man kan behöva om man skulle skada sig. Många glömmer dock bort att även hunden kan skada sig. Gör inte det, utan packa ned skyddsstrumpor och förband till hunden.

En korthårig hund kan frysa i fjällen, framför allt nattetid. Det går att sy om en gammal sovsäck till en hundsovsäck. Om hunden är riktigt liten kan man också låta den sova i en begagnad åkpåse, eller inlindad i en gammal dunjacka.