Nu id-krav på hästar

Som hästägare kommer man nu att behöva ha sin häst registrerad, alltså ha gjort en tilläggsregistrering. En utländsk häst eller om man har en ponny måste registreras i ett svenskt avelsförbund.

Ingen har kunnat undvika det hårdare kraven på id-kontrollen som  skärptes vid årsskiftet. Men, i tidningen Ystads Allehanda går det även att läsa att det inte bara blev hårdare kontroller för människor utan att det även kommer att bli hårdare kontroller på hästar. Nu kommer man att bli tvungen att märka sina hästar för att de sedan ska hamna i centrala databaser där man ska kunna ha koll på alla hästar som finns registrerade i alla EU länder. Vad detta betyder är att om en häst befinner sig i Sverige över 3 månader så kommer man att bli tvungen att registrera hästen i ett svenskt avelsförbund.

Ras avgör avelsförbund

Utifrån hästens typ ska man sedan välja avelsförbund.

  • Ridhästar varmblodstyp – Swedish Warmblood, (SW)
  • Varmblodstravare – Svensk Travsport, (ST)
  • Islandshästar – venska Islandshästförbundets avelskansli
  • Ponnyer – beror på ras.

Att äga en häst är att tänka på mängder av olika saker. Även en godkänd och bra hästtransport är av största vikt för att ens häst ska må så bra som möjligt. Om man har en häst med pass i annat EU-land behöver man inte ansöka om ett nytt pass, men vad man behöver göra är att ansöka om ett tillägg.

Vad man bör göra är att låta en id-kontrollant som är godkänd att göra en kontroll och med det läsa av chippet som finns. Det är upp till id-kontrollanten att stämma av så konturdiagrammet är ifyllt, och om det inte finns något ska id-kontrollanten göra ett nytt. Anledningen till att man gör såhär är att man vill ha större koll på de hästar som finns i ett land och hur hästarna rör sig. Att man just valde tre månader är då en person får stanna i ett land under maximalt tre månader för att sedan lämna det. Läs mer på Jordbruksverket om du vill ha mer information.