Så tar du hand om din valp

Många väljer nu att skaffa hund, delvis drivet av isolering under pandemin. Att skaffa hundvalp är en utmaning, även om det är roligt. I den här artikeln får du några bra råd på hur du ska ta hand om en hundvalp.

Med en Vetzoo kampanjkod kan du köpa hundleksaker, hundmat, koppel och alla tänkbara tillbehör du behöver för att få din nya vän att trivas så bra som möjligt. Men hur ska du agera under valpens första tid? Det är trots allt en personlighet som ska grundläggas när valpen är liten och hur du sköter dig under den tiden är avgörande för hur hunden kommer att uppföra sig när den blivit vuxen.

Fler väljer att skaffa hund

Intresset för att skaffa hund har exploderat de senaste månaderna. Förmodligen är intresset åtminstone delvis en följd av att många känner sig ensamma och isolerade under den pågående coronapandemin. Det ska inte behöva sägas, men det tål ändå att upprepas: innan du skaffar hund bör du tänka efter ordentligt. Kanske känner du dig ensam under den pågående pandemin, men kommer du kunna ta hand om hunden efter att den är över? Om du är ärlig mot dig själv och landar i ett “ja” är det bara att gratulera. Att leva med en hund är bland det mest belönande du kan göra.

Var inte för sträng under den första tiden

Den första tiden är det viktigt att valpen får sova mycket och att du därför inte stör den på dagarna. Expressen tipsar också om att du inte ska sätta alltför hårda gränser den första tiden. Istället för att tillrättavisa valpen om hen gör någonting dumt, ge den istället någonting annat att leka med eller undersöka. Avled den helt enkelt. När ska du gå ut med valpen? En bra tumregel är att du går ut med valpen varje gång den sovit, ätit eller lekt. Det är klokt om du när ni går ut alltid går till samma ställe. Valpen börjar då associera den platsen med toalettbesök vilket i sin tur snabbar på processen med att få den rumsren.