Säljer sjuka hästar
Varje år säljs många hästar till Sverige från utlandet. Några procent av de hästar som säljs är sjuka, utan att säljaren gett någon info om detta.
Nu blir det hårdare kontroller på hästar i EU och även hästarna måste vara ID-märkta. Detta kan man läsa mer om här. Detta har flera anledningar men framförallt ska man kunna ha koll på alla hästar som finns registrerade i de olika EU-länderna. Om en häst finns i Sverige i mer än 3 månader är det även så att den hästen måste registreras i ett svenskt avelsförbund. Med den strängare lagstiftningen och kontrollerna kan man kanske få bättre koll på hästar som kommer in och ut ur Sverige. Det är nämligen så att många hästar säljs till Sverige utomlands ifrån och en del av dessa är sjuka.
Sålt många sjuka hästar
I Helsingborgs dagblad ger man exempel på att danskar sålt sjuka hästar till Sverige. I just det fallet som man skriver om i artikeln har de svenska köparna lurats till att hästarna varit friska ridskolehästar, när de i själva verket varit oridbara på grund av ryggskador och andra mer allvarliga sjukdomar. Förutom att de mörkade hästarnas skador, tog de dessutom mycket bättre betalt än vad de borde med tanke på hästarnas kondition. HD har gjort en granskning av de hästsäljare som sålt de sjuka hästarna och säljarna har lyckats sälja minst tio hästar i Sverige. De som säljer fler än fyra hästar per år måste ha tillstånd till detta från länsstyrelsen, men det är inget som säljarna haft.
Kolla upp hästen
För att man inte ska råka köpa en häst som sedan visar sig vara skadad och sjuk, är det viktigt att kolla upp hästen noga. En bra grej kan vara att inte köpa en häst från utlandet och detta kan man ha koll på bättre nu när id-kraven på europeiska hästar träder i kraft. Sedan kan man också tänka på detta:
- Att googla på hästens namn och försöka hitta någon info. I vissa fall har säljaren försökt sälja hästen förr.
- Att be om att provrida hästen innan köp för att upptäcka eventuella fel.
- Att inte köpa en häst som är orimligt billig.