Stående paddling från Visby till Stockholm

Om du bor i en större stad har du säkert redan sett dem, människorna som paddlar på surfbrädor, stående och iförda våtdräkter. Nu ska två svenska äventyrare ta sig på detta sätt från Visby till Stockholm. På vägen ska de smala in prover som kan användas i miljöforskningen.

Sören Kjellkvist och Oskar Kihlborg är två erfarna äventyrare, som bl.a. har bestigit Mount Everest. Deras senaste äventyr kommer dock att utspelas betydligt närmare det svenska fastlandet. De kommer att ta sig fram på ett sätt som blivit en populär motionsform i Sverige de senaste åren, s.k. stand up-paddling. Det är en sport som uppstod bland surfinstruktörer på Hawaii redan på 20-talet, men det är först de senaste fem åren som svenskar har börjat få upp ögonen för detta.

I samarbete med Stockholms universitet kommer Kjellkvist och Kihlborg att paddla på detta sätt från Visby till Stockholm. Under brädorna kommer speciella håvar att vara monterade. Dessa ska fånga upp mikroskräp som sedan ska analyseras i laboratorium. De två paddlarna räknar med att överfarten kan ta upp till två veckor.

Kihlborg gjorde även ett av de populäraste Sommar-programmen förra året.