Uppfostra hundvalp

Är det dags för tillökning till familjen? Då är det bara att gratulera! Att skaffa hund är bland det trevligaste du kan göra och du kan se fram emot ett liv av lek, mys och massor med kärlek. Att skaffa en valp innebär också ett stort ansvar och det gäller att du är utrustad med både tid och tålamod. Hundar är extremt sociala varelser och därför är det A och O att du har tid för din nya kompis; både för lek och promenader men också allmänt sällskap.

Innan nykomlingen anländer bör du utrusta dig med några nödvändiga saker. Se till att du har den mat som passar hundens ras och ålder, att du har mat- och vattenskålar liksom ett antal leksaker och bajspåsar. Du kan köpa halsband och koppel online och det finns ett flertal modeller att välja mellan, beroende på vad du tycker passar just din hund bäst. Medan vissa föredrar ett enkelt halsband vill andra ha selar, och det är också en god idé att skaffa sig en transportväska eller -bur innan hunden kommer.

Skaffa även hygienartiklar som borstar, schampon och tandborstar och även kissmattor tills valpen blir rumsren.

Uppfostran

Alla hundar behöver en viss uppfostran och det har både med hygien och säkerhet att göra. De tre viktigaste sakerna att lära dem till att börja med är att lyssna till sitt namn, att komma när man ropar och att bli rumsrena. Genom att vara utrustad med små godbitar kan du snabbt få hunden att komma på kommando; det brukar inte ta mer än ett par dagar. Att bli rumsren kan ta lite längre tid, därav kissmattorna, och det är viktigt att du under de första veckorna tar ut valpen många gånger om dagen, särskilt efter måltiderna. Ge den massor med beröm varje gång den gör ifrån sig ute, och snart kommer den att förstå vad du vill. Bestraffa den dock aldrig om det sker en olycka hemma, utan plocka resolut upp valpen och ta ut den med en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *